5 elementen van goede zorg

Wat zijn de basiselementen
van goede zorg?

Ook hier kan je het beeld van het bos gebruiken om een parallel te trekken met zorg(en) en welzijn: om een bos gezond te laten blijven, is goed bosbeheer nodig.

  • Non-lineaire aanpak
  • Onderlinge relaties
  • Flexibiliteit
  • Co-creatie
  • Reflexiviteit

Non-lineaire aanpak

Goed bosbeheer vraagt om een non-lineaire aanpak die rekening houdt met het ecosysteem en de subtiele balans ervan in het bos. Processen in zorg en welzijn zijn ook vaak niet rechtlijnig of voorspelbaar.

Onderlinge relaties

Onderlinge relaties zijn belangrijk. Het gaat niet (alleen) om het volgen van regels en procedures, maar vooral om de kwaliteit van de relaties tussen alle betrokkenen. De manier waarop mensen met elkaar omgaan en communiceren, speelt een cruciale rol.

Flexibiliteit

In een bos moeten alle planten en dieren zich aanpassen aan de omstandigheden van de natuur. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn ook van groot belang in zorgsystemen en -processen. Continu kunnen reageren op veranderingen en tegelijkertijd aanpassen aan de specifieke behoeften: ze zijn allebei nodig.

Co-creatie

Eén boom is geen bos; alleen samen vormen alle planten, dieren en struiken een bos. Co-creatie is ook in de zorg een belangrijk concept. ‘Zorgen’ doe je samen, het is een gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen die erbij betrokken is, van zorgprofessionals over patiënten/cliënten en hun omgeving tot beleidsmakers.

Reflexiviteit

Af en toe moet je een paar stappen terugzetten en nadenken over je plan van aanpak, wat er goed was, wat er beter kan… Die reflexiviteit heb je ook nodig om met de complexiteit in de zorg en welzijn om te gaan. Je leert elke dag bij. Zijn we goed bezig? Doen we het goed(e)? Zelfreflectie is één ding; een lerende cultuur op je werk helpt je ook om continu bij te leren en evolueren.